Χρύσα Μαρδάκη
Η Χρύσα Μαρδάκη γεννήθηκε στον Βόλο το 1963 και διαμένει μόνιμα στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Ευξεινούπολη Αλμυρού Μαγνησίας. Εργάστηκε ως καθηγήτρια κοινωνιολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διετέλεσε υποδιευθύντρια και διευθύντρια στο Γενικό Λύκειο Αλμυρού Μαγνησίας.
Ασχολείται από την παιδική της ηλικία με την ποίηση και την πεζογραφία. Όμως μόλις το 2014 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο «Λίγο πιο πάνω από Παγασητικό, λίγο πιο κάτω από την Όθρυ», το 2016 την ποιητική συλλογή «Όσα ξέρω για τους ανθρώπους», ενώ το 2018 «Το Περιβόλι της Ελληνικής Μυθολογίας», μια συλλογή παιδικών ποιημάτων, για την οποία απέσπασε σε διαγωνισμό παιδικής λογοτεχνίας τον Έπαινο της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς», το 2017.
Την πρώτη της εμφάνιση στην πεζογραφία την έκανε το 2020, με εννέα αφηγηματικούς μονολόγους με τίτλο «Η ημέρα της εξόδου» με τις εκδόσεις «Carpe Librum». Τον Ιούνιο του 2021 κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημά της: «Ελέγκω Αν ήσουν γυναίκα στην Ελληνική Επανάσταση» από τις εκδόσεις «medi terra books», με το οποίο είχε την τιμή να λάβει μέρος στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Αλμυρού για τα 200 χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας και τα 140 ελεύθερου Αλμυρού, την 17η Αυγούστου, ημέρα της επετείου απελευθέρωσής του από τους Τούρκους. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς ποίησης και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις ποίησης και πεζού λόγου, με τελευταίο, το συλλογικό έργο, «ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ του 1821», μετά τη βράβευσή της σε λογοτεχνικό διαγωνισμό των εκδόσεων «ΝΙΚΑΣ».
Ταυτόχρονα, είναι δημιουργός και συντονίστρια της Λέσχης Ιστορίας, Λόγου και Τέχνης του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινουπόλεως, με βασικό στόχο την ανάδειξη, τη μελέτη και την παρουσίαση σ’ ένα ευρύτερο κοινό τόπων, χρόνων και ανθρώπων, όπως εμφανίζονται στη μεγάλη εικόνα της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας και της Τέχνης.
Ό,τι δηλαδή επιδιώκει να επιτευχθεί και με το παρόν βιβλίο.