Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων.

Στην περιπέτεια της ζωής του μια γυναίκα μπαίνει στην καρδιά του, μέχρι που ο πόλεμος, αδυσώπητος κι απάνθρωπος, τους δοκιμάζει. Όμως τα γραμμένα της ζωής δύσκολα τα ξεγελάς. Όταν η Ελλάδα ξυπνά από τον λήθαργο του πολέμου, αρπάζει κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά του. Αγωνίζεται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, χωρίς να αφήνει τίποτα να μπει εμπόδιο στον δρόμο του.

Η εργατικότητά του γίνεται πάθος και το πάθος του όραμα.

Χρόνια μετά, όταν ο Ακάκιος βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, κοιτάζει με δέος το παρελθόν και όσα κατάφερε να δημιουργήσει. Χωρίς να ξεχνά από πού ξεκίνησε, χωρίς να ξεχνά τον τόπο που τον γέννησε. Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, θα κρατήσετε στη μνήμη σας χρυσούς σιτοβολώνες του Θεσσαλικού κάμπου, μυρωδιές από παλιά εδωδιμοπωλεία και ήχους από ηπειρώτικα μοιρολόγια.

Μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα που έρχεται να συγκινήσει και να θυμίσει στον καθένα από εμάς πως η ουσία στη ζωή είναι να παραμένεις Άνθρωπος.

Η κριτική μας

Και ποιος δεν θυμάται τη θρυλική τηλεοπτική διαφήμιση γνωστής μάρκας ζυμαρικών, όπου όλοι ακούγαμε το εξής: «Ακάκιε, μη ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι….». Μας έχει στοιχειώσει όλους. Ο ίδιος χαρακτήρας, είναι ακόμα, μέχρι και σήμερα, σήμα κατατεθέν πάνω στη συσκευασία αυτών των ζυμαρικών. Συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να κρατά την κορυφή μέσα στις καρδιές μας.

Και ναι, αυτό το βιβλίο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του ιδρυτή της εταιρίας αυτής. Είναι θαυμάσιο το γεγονός πως ο συγγραφέας είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά αυτόν τον εκπληκτικό άνθρωπο, ο οποίος ήταν αυτοδημιούργητος, και παρ’ όλες τις δυσκολίες, τις στερήσεις και τις αντιξοότητες, με εργατικότητα, πείσμα, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα κατάφερε να φτάσει ψηλά αλλά και να παραμείνει πάνω από όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Ένα νοσταλγικό ταξίδι που διαρκεί σχεδόν έναν αιώνα και ξεκινά από τις αρχές του προηγούμενου, από το χωριό Λιγοψά των Ιωαννίνων της Ηπείρου, συνεχίζει στην Αθήνα και φτάνει μέχρι και την Πάτρα. Τη γενέτειρά του, ωστόσο, δεν την ξέχασε ποτέ, όσο ψηλά κι αν έφτασε.

Ο συγγραφέας μας καταπιάνεται αυτή τη φορά με ένα πολύ πρωτότυπο θέμα, τη ζωή μιας, αναμφισβήτητα, πολύ σημαντικής προσωπικότητας του τόπου μας. Με πολύ σεβασμό και με την ευγένεια που τον διακρίνει την ανάγει, πολύ δίκαια, σε σύμβολο της σωστής και υγιούς ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αποδεδειγμένα ο κύριος Λευτέρης Ματζίκας αφοσιώνεται σιωπηρά στον στόχο του, παρουσιάζει κατόπιν σωστής εμπορικής σκέψης ένα καινοτόμο προϊόν στην τότε αγορά και με τη σκληρή δουλειά και αθόρυβα, πετυχαίνει να το επιβάλλει. Δεν ξέχασε ποτέ από πού και πως ξεκίνησε, κι έτσι βοήθησε πολύ και τον τόπο του και πολλούς συνανθρώπους του, κι αυτό χωρίς ποτέ να αδικήσει κανέναν.

Ο κύριος Κρομμύδας αποδεικνύει πως έχει μελετήσει πολύ προσεχτικά κάθε πτυχή της ζωής του ήρωά μας. Αν και ένα μέρος της αφήγησης είναι προϊόν μυθοπλασίας, αυτό βοηθά απόλυτα στην πλοκή της ιστορίας. Την κάνει να είναι απόλυτα δεμένη, αληθοφανής, δεν χάνει στο ελάχιστο σε ενδιαφέρον και κάθε σελίδα του βιβλίου του είναι μια αποκάλυψη. Είναι απόλυτα ξεκάθαρος σε όλα τα γεγονότα και όσο προχωρά η αφήγηση, όλα αποκτούν νόημα. Όλοι οι χαρακτήρες είναι ολοζώντανοι, απόλυτα αληθοφανής και κατέχουν ένα σημαντικό ρόλο στην πλοκή της ιστορίας.

Αυτό το βιβλίο δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα, είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα ζωής που έρχεται από τα παλιά, όπου υπήρχαν ακόμα αξίες όπως η ανθρωπιά, η εργατικότητα, η αξιοπρέπεια, η τιμιότητα, η ακεραιότητα του χαρακτήρα, οι σωστές και ηθικές αρχές.

Διαβάστε το, κατ’ επέκταση αποτελεί κι αυτό ένα μάθημα ιστορίας, και πιστέψτε με, τελειώνοντάς το, θα βγείτε απόλυτα κερδισμένοι!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Ακάκιε
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!