Άλικο βελούδο

Οκτώβριος 1940. Η Αχαϊκή πρωτεύουσα είναι η πρώτη πόλη που δοκιμάζεται από το μένος των κατακτητών στα χρόνια της κατοχής. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Πάτρα, στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων και φθάνει μέχρι τα Αλβανικά σύνορα.

Η Άννα, ο Στάθης, η Χριστίνα, ο Λάμπης, η Έρρικα και πολλοί ακόμη, θα δοκιμαστούν μέσα από τις φλόγες του πολέμου και την ανείπωτη κακουχία. Αγωνίζονται με τόλμη και αυτοθυσία να γλυτώσουν από τα βόλια του εχθρού.
Με οδηγό την αγάπη, τη συμπόνια και την ενότητα, θα συνεχίσουν την πορεία τους στα δύσβατα μονοπάτια της ζωής. Ωστόσο, η δύναμη της αγάπης είναι ικανή να απαλείψει τον πόνο, την απώλεια, την πείνα και τη δυστυχία στα δύσκολα χρόνια της κατοχής;

Θα καταφέρουν όλοι μαζί ενωμένοι ν’ αφήσουν πίσω τις ζοφερές μνήμες του πολέμου και να ξεκινήσουν από την αρχή τη ζωή τους, όπως πραγματικά τους αξίζει; Ανθρώπινα πάθη, περίεργες καταστάσεις, μία σχέση αγάπης, που μπλέκεται ακόμη και σε φόνο, δημιουργώντας το ασύλληπτο υφάδι μιας ιστορίας στο χρώμα, άλικο βελούδο, αφού η ζωή θριαμβεύει πάντα όταν τη ζεις στο έπακρο με την ψυχή ντυμένη μ’ αυτή την απόχρωση…
Το ταξίδι συνεχίζεται με ρότα τις μεγαλύτερες πόλεις Ιταλίας και Σικελίας, για να ζήσει ο κάθε αναγνώστης μαζί με τους ήρωες συγκινητικές στιγμές, απρόβλεπτα γεγονότα και συναρπαστικές εξελίξεις…

Η κριτική μας

Είναι μια ολοζώντανη ιστορία, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η αφήγηση ξεκινά την περίοδο του β’ παγκόσμιου πολέμου και μας ταξιδεύει στη Πάτρα της εποχής αυτής και στη συνέχεια φτάνει στα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων και μέχρι τα Αλβανικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία του 1998.
Πρόκειται για αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν αυτή την εποχή, και χάρη στην αριστοτεχνική γραφή της συγγραφέως κατάφερε να μας μεταφέρει στο ακέραιο όλα όσα βίωσαν, χαρές, λύπες, βάσανα κλπ. Έτσι καταφέρνουμε να συμπάσχουμε κι εμείς σε όλα όσα έζησαν οι ήρωες της ιστορίας. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για δημιουργήματα της φαντασίας. Είναι αξιοθαύμαστη και η ιστορική έρευνα που έχει κάνει η κυρία Τζαβάρα με σκοπό να αποδώσει όσο πιο πειστικά μπορεί, την εποχή αυτή.
Το μυθιστόρημα αυτό είναι απολύτως ανθρωποκεντρικό και όπως ακριβώς και στα προηγούμενα βιβλία της, εντυπωσιάζομαι κάθε φορά για το με πόση αγάπη, τρυφερότητα αλλά και κατανόηση και σεβασμό συνάμα αγκαλιάζει τους ήρωές της.
Οι χαρακτήρες της ιστορίας αυτής δεν είναι διόλου χάρτινοι, κίβδηλοι. Είναι απόλυτα ολοκληρωμένοι και ολοζώντανοι, γιατί πέρα του ότι υπήρξαν και στην πραγματικότητα, η συγγραφέας μας καταφέρνει και μας παρουσιάζει όλον το συναισθηματικό τους κόσμο και τι βιώνουν κάθε φορά, και βλέπουμε με το πέρασμα του χρόνου και ανάλογα με τι τους φέρνει η ζωή, όλες τις αλλαγές στον χαρακτήρα τους αλλά και στην εμφάνισή τους. Αυτό λίγοι το καταφέρνουν χωρίς να αναλώνονται σε αναρίθμητες περιγραφές. Κι αυτό το καταφέρνει γιατί και η γραφή της έχει εξελιχθεί πολύ, έχει ωριμάσει και ο τρόπος της μας πείθει πως οι προσωπικότητες αυτές θα μπορούσαν να ανήκουν στο δικό μας γενεαλογικό δέντρο.
Κυρίαρχο ρόλο σε όλα τα βιβλία της κυρίας Τζαβάρα παίζει ο έρωτας. Είναι άλλωστε βασικός – ίσως και ο βασικότερος – κινητήριος μοχλός της ζωής που αναπτύσσεται τόσο σε καιρό ειρήνης και ακόμα περισσότερο σε καιρό πολέμου. Ανάλογα όμως και με την ψυχοσύνθεση του κάθε ήρωα του μυθιστορήματος διαφέρει ο τρόπος που τον αντιμετωπίζει.
Ο έρωτας εδώ δεν εξιδανικεύεται, είναι απόλυτα γήινος, ακριβώς όπως ταιριάζει σε πραγματικούς ήρωες της ζωής, με ό,τι κι αν φέρει μέσα του, αρνητικά ή θετικά στοιχεία χαρακτήρα και βιώματα.
Για αυτό, ανοίξτε τις πύλες του μυαλού και της ψυχής σας, χαλαρώστε και απολαύστε το!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΑΛΙΚΟ ΒΕΛΟΥΔΟ 2
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!