Απαγορευτικό

Στην καρδιά της δεκαετίας του ’80, σ’ ένα παρακμιακό καφενείο στη χειμωνιάτικη Ουρανούπολη, κάτω από τη βαριά σκιά του Άθω, ο Στέφανος προσδοκά, σε πείσμα της λογικής, ότι θα αποπλεύσει για το Όρος. Έξω λυσσομανά πρωτοφανής καταιγίδα ξεθωριάζοντας τις αναιμικές ελπίδες που τρέφει κόντρα στον κοινό νου αλλά και στον φίλο του, ο οποίος αδυνατώντας να τον μεταπείσει αναζητά έγκυρες απαντήσεις στον ανεμοδαρμένο μόλο. Στον μικρόκοσμο του καφενείου μοναχοί, εργάτες, συνταξιούχοι, φοιτητές κι ένας αλλοπαρμένος γέροντας συνθέτουν ένα εκρηκτικό ανθρώπινο μίγμα, που ζωντανεύει φιλοσοφικές αναζητήσεις και πυροδοτεί αχαλίνωτα πάθη. Το τέλος επιφυλάσσει ένα τραγικό συμβάν που γίνεται αφορμή για μια ολική ανατροπή των πραγμάτων. Ενδιάμεσα, φωτίζονται τα παιδικά κι εφηβικά χρόνια του πρωταγωνιστή, που σμίλεψαν την αινιγματική και αντιφατική στάση του για τη ζωή. Ένα απρόσμενο και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που αναμειγνύει ψυχογραφικές αναφορές, φιλοσοφικές αναζητήσεις, κοινωνικά και πολιτικά πάθη.

Η κριτική μας

Αυτή τη φορά ο κύριος Κατσιμπάρδης μας δίνει ένα βιβλίο εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενά του, γεμάτο από συναίσθημα και σκέψεις, που δεν αγγίζουν μόνο τον ίδιο, αλλά και εμάς. Ένα δυνατό κοινωνικό ψυχογράφημα που έχει και κάτι από τη δική μας ζωή.

Κεντρικός ήρωας είναι ένας νεαρός άντρας.

Η αφήγηση κινείται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι στο παρελθόν του και το άλλο εκτυλίσσεται στο τώρα. Στο πριν, υπάρχει δράση εσωτερική, τι έχει συμβεί στη παιδική του ηλικία και έφτασε στις ματαιώσεις του τώρα. Ό,τι συνέβη στο παρελθόν του, στα παιδικά / εφηβικά του χρόνια, συντέλεσε στο να διακατέχεται από συνεχή θυμό και απελπισία, σε μια προσπάθεια του να τα χειριστεί όλα αυτά.

Σαν συμπρωταγωνίστρια του βλέπουμε τη γιαγιά του, μια αγωνίστρια της ζωής, που στη κυριολεξία πέρασε δια πυρός και σιδήρου και του παραστέκεται βράχος μέχρι τη τελευταία της πνοή.

Το παρόν, βλέπουμε να εξελίσσεται στην Ουρανούπολη, όπου βιώνει κι εκεί τη ματαίωση, το ελάχιστα εφικτό, το απαγορευτικό.

Σε γενικές γραμμές το μυθιστόρημα αυτό έχει έναν κοινωνικό, πολιτικό και φιλοσοφικό χαρακτήρα. Έρχονται σε σύγκρουση οι κοσμικές απόψεις με τις θεολογικές. Έτσι υπάρχουν συνεχείς διαξιφισμοί και διαφωνίες.

Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν αναπάντεχες ανατροπές, με τη μεγαλύτερη να κυριαρχεί στο τέλος.

Σας προτείνουμε να το διαβάσετε, μιας και ο συγγραφέας μας, μας δίνει άφθονη τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ 1
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!