Drifter #1, Το χέρι του νεκρού

Ένας φορτηγατζής με μεγάλη ρέντα στη ρουλέτα. Μια στρίπερ που ερωτεύεται ένα δεκαοχτάχρονο αγόρι. Ένας δημοσιογράφος που πουλάει την ψυχή του στο Διάβολο. Ένας αστυνόμος που ρίχνει γροθιές για να αποσπάσει μια βολική αλήθεια. Στο υπόγειο μπαρ του DRIFTER, πάνω από μια τσόχα μπιλιάρδου, ένας μελλοθάνατος γιάπης ποντάρει τα ρέστα του στο Χέρι του Νεκρού -ένα συνδυασμό από μαύρους άσους και οχτάρια, που μοιάζει ανίκητος. Λίγες μέρες αργότερα, ένας σκληροτράχηλος μπράβος πέφτει νεκρός σε μια αποθήκη στο Ζωγράφου, ένας εργάτης από το Μπαγκλαντές καλεί την αστυνομία και περιμένει μια δίκαιη μεταχείριση, και ένας ευυπόληπτος επιχειρηματίας που κινεί τα νήματα τρομοκρατεί τους πάντες με την απουσία του. Στην προσπάθειά του να αναστήσει μια πεθαμένη αγάπη, ένας αντισυμβατικός ήρωας χώνεται βαθιά στην υπόθεση. Στο δρόμο του παραμονεύουν μυστηριώδη σημειώματα και φιλότεχνες γειτόνισσες, ανεξιχνίαστοι φόνοι και ύποπτες σχολικές τσάντες, αλλά αυτός, ακροβατώντας ριψοκίνδυνα μεταξύ δράματος και κωμωδίας, θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί: θα προσφέρει καταφύγιο, θα παρασυρθεί σε μάταιες παρακολουθήσεις, θα στήσει παγίδες στους διώκτες του και θα επιχειρήσει να βγει αλώβητος από το βούρκο, εξαπατώντας την αστυνομία. “Το χέρι του νεκρού” -το πρώτο μέρος της pulp noir σειράς Drifter- είναι μια ιστορία αστικής αλητείας, που αποτυπώνεται μέσα από τα μάτια ενός άσκοπα περιφερόμενου πρωταγωνιστή.

Η κριτική μας

Είναι γνωστή πλέον η αδυναμία μου στην αστυνομική λογοτεχνία. Πρώτη φορά όμως πέφτει στα χέρια μου ένα τόσο αντιπροσωπευτικό δείγμα του pulp noir είδους. Ήταν μια μεγάλη αλλά ευχάριστη έκπληξη για μένα.

Ατμόσφαιρα πολύ noir και dark κι αυτό μάλιστα μέσα στη καρδιά του καλοκαιριού, τον Αύγουστο, εν μέσω καύσωνα.

Μια πολύ ιδιαίτερη γραφή αυτή του κυρίου Μπούρου με αναφορές στο πόκερ, σ’ ένα μπαράκι, σε μια αυτοκτονία – ή μήπως ήταν φόνος; – σε μια Αθήνα που μοιάζει με καζάνι που βράζει από την αφόρητη ζέστη, με τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας να είναι πνιγμένος στα χρέη. Αν και πολύ νέος σε ηλικία, είναι ένας looser. Μαζί του μια γυναίκα, που στη αρχή τον / μας πείθει πως είναι κι αυτή ένα χαμένο κορμί, που η ζωή της διατρέχει έναν άμεσο κίνδυνο, μα στη συνέχεια αποδεικνύεται πόσο χειριστική, για τους δικούς της λόγους, είναι. Και το τέλος είναι μια πραγματική έκπληξη.

Από μπροστά μας παρελαύνουν μπράβοι, δημοσιογράφοι, στρίπερ, αστυνομικοί και όχι και τόσο ηθικού επιχειρηματίες.

Και όλοι τους στο κυνήγι του χρήματος.

Είναι μια πολύ καλή βουτιά στον υπόκοσμο και σε αυτό συνηγορεί η όλη ατμόσφαιρα. Μου θυμίζει τις παλιές noir ταινίες της δεκαετίας του ’50. Υπάρχουν αρκετές στιγμές στο βιβλίο που έχει κανείς την εντύπωση πως βλέπει μια ταινία εποχής.

Φίλοι του είδους, αράξτε και διαβάστε το! Δεν θα σας απογοητεύσει.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Drifter No 1
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!