Εμένα με λένε Ρωξάνη

Ήταν μια μεγάλη υπόσχεση στον εαυτό της. Ένα όνειρο ζωής τόσο απλό, όσο μια χειρονομία. Ήταν ο παράδεισος που αποζητούσαν όλοι, ακόμα και η μητέρα της, που της μιλούσε καθημερινά γι’ αυτόν. Έτσι, η Ρωξάνη από τη Βουλγαρία, όταν ήταν μικρή, άκουγε συνέχεια την ιστορία που της διηγούνταν η μητέρα της για τον Αλέξανδρο, τον πατέρα της, που ζούσε στην Ελλάδα. Κι εκείνη μεγαλώνοντας, νέα, κι όμορφη, εμπιστεύτηκε τους ανθρώπους που θα τη βοηθούσαν να έρθει στη «χώρα της επαγγελίας», για να βρει τον πατέρα που ποτέ δεν είχε γνωρίσει. Τότε ήταν που το όνειρό της, έγινε εφιάλτης. Η ιστορία έγινε παραμύθι. Η ελευθερία έγινε σκλαβιά.

Ο παράδεισός της μια κόλαση. Και η άθλια βασανισμένη ζωή της, ως πόρνη πολυτελείας, που άλλοι επέλεξαν γι’ αυτήν, ένα μακρύ μοναχικό ταξίδι. Εγκλωβισμένη σε έναν τόπο που την πρόδωσε, απογοητευμένη από ανθρώπους που δεν θέλησαν να την αναγνωρίσουν και να την κρατήσουν στην αγκαλιά τους, φοβισμένη από το σκοτάδι των αδίστακτων τυχοδιωκτών που την κύκλωνε διαρκώς, προσπαθεί να βρει το νήμα που ακολουθώντας το θα απελευθερωθεί από τον τρόμο και την ντροπή.
Η ιστορία της Ρωξάνης πραγματικά μοιάζει με παραμύθι και είναι αφιερωμένη στις γυναίκες όλου του κόσμου που αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις για να επιβιώσουν και να απελευθερωθούν από τα δεσμά του εξαναγκασμού στην πορνεία. Τις ηρωίδες που βιώνουν στην ψυχή και το κορμί τους όλη τη νοσηρότητα της ανθρώπινης κοινωνίας.

Η κριτική μας

Σε αυτό το μυθιστόρημα ο κύριος Στυλιανού μας παρουσιάζει τις αλήθειες του trafficking, το βάναυσο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων, αυτήν τη σύγχρονη μορφή δουλείας που δύσκολα ανιχνεύεται και ακόμη πιο δύσκολα καταπολεμάται.

Είναι αφιερωμένο στις γυναίκες όλου του κόσμου που αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις για να επιβιώσουν και να απελευθερωθούν από τα δεσμά του εξαναγκασμού στην πορνεία. Τις ηρωίδες που βιώνουν στην ψυχή και το κορμί τους όλη τη νοσηρότητα της ανθρώπινης κοινωνίας.

Μετά από μεγάλη έρευνα του συγγραφέα, όπου διείσδυσε στα σκοτεινά κυκλώματα της σωματεμπορίας εδώ στην Ελλάδα, από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και όχι μόνο καταφέρνει με την βοήθεια της μυθοπλασίας και την απόλυτα κινηματογραφική του γραφή να μας δώσει ένα καταπληκτικό κοινωνικό και κατ’ επέκταση αστυνομικό μυθιστόρημα.

Κεντρικό πρόσωπο είναι μια γυναίκα, θύμα ενός τέτοιου κυκλώματος, η οποία για να μη χάσει τον εαυτό της, δηλώνει συνέχεια στον καθρέφτη «εγώ είμαι η Ρωξάνη!». Δεν αντιμετωπίζει μόνο τα όνειρά της που γκρεμίζονται, αλλά και όλες τις συνέπειες από τις προσπάθειες διαφυγής της από αυτό τον σκοτεινό κόσμο της νύχτας.

Όλοι οι χαρακτήρες του υποκόσμου «παρελαύνουν» εδώ, χαφιέδες, πουλημένοι αστυνομικοί και εξαίρεση δεν αποτελούν διεφθαρμένοι κοινωνικοί λειτουργοί, που κατά τη γνώμη του συγγραφέα ευτυχώς αποτελούν την μειοψηφία.

Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο, με πλούσια πλοκή και αγωνία, δεν λείπουν οι συνεχής ανατροπές, κεντρίζει απόλυτα το ενδιαφέρον του αναγνώστη και το κρατάει αμείωτο μέχρι την τελευταία του σελίδα.

Οφείλουμε ένα μεγάλο Ευχαριστώ στον συγγραφέα μας, που με αυτό του το πόνημα, μας διδάσκει ένα πολύ σπουδαίο πράγμα: όποιες σκληρές αντιξοότητες και να συναντήσουμε στη ζωή μας, δεν πρέπει για κανέναν λόγο να χάσουμε τον Εαυτό μας, το Εγώ μας, την μοναδική προσωπικότητά μας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΡΩΞΑΝΗ
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!