ΕΣΜΑ, πόλεμος εν καιρώ ειρήνης

Αλήθεια, ποιος μπορεί να γνωρίζει τι του επιφυλάσσει η ζωή;
Ποιος ορίζει τη μοίρα των ανθρώπων;
Μπορεί άραγε ο οποιοσδήποτε να αλλάξει τη ζωή του, όταν ένα αόρατο χέρι διέπει τα πάντα;

Κι όμως, οι τρεις Μοίρες, οι θεότητες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, γνέθουν το νήμα της ζωής που κρατούν στα χέρια τους, αποδεικνύοντας πόσο μικρή κι αδύναμη είναι.
Αυτές οι Μοίρες άραγε ευθύνονται για τα καλά και τα κακά της ζωής κάθε ανθρώπου; Είναι όλα προκαθορισμένα; αναρωτήθηκε η Εσμά, καθώς σκεφτόταν όλα όσα της συνέβαιναν και κούρνιασε τυλιγμένη στην κουβέρτα που της πρόσφεραν, καθισμένη σε μια ακτή της Λέσβου, ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, δίπλα σε μια άγνωστή της γυναίκα, που έκλαιγε σιωπηλά, ενώ η βροχή συνέχισε να δυναμώνει. Μια διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη φέρνει κοντά δύο ανθρώπους την Εσμά και τον Φαίδωνα από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους.
Από τη μια ο ορθολογισμός και η κοσμικότητα της Δύσης, από την άλλη η μοιρολατρία και ο ισλαμικός συντηρητισμός της Ανατολής. Οι δυσκολίες και τα εμπόδια που θα προκύψουν από αυτήν την αναπάντεχη ένωση δεν είναι λίγα. Η άρνηση των οικογενειών τους απέναντι στον αγνό έρωτα, φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από αποκαλύψεις που συγκλονίζουν και τις δύο όχθες του Αιγαίου. Ο πατέρας του Φαίδωνα έχει ανοιχτούς λογαριασμούς στην απέναντι ακτή, αλλά και η μητέρα της Εσμά έχει τώρα τους δικούς της σοβαρούς λόγους να ανησυχεί. Κι αν το παρελθόν προσπαθεί να καταπνίξει το μέλλον που γεννιέται, οι δυο νέοι αγνοούν τα εμπόδια και αποφασίζουν να τολμήσουν. Η Εσμά επιθυμώντας την ελευθερία και τον απόλυτο έρωτα στη ζωή της, προσπαθεί να ξεφύγει από τα δεσμά που την καθηλώνουν σε μια συμβατική ζωή.

Ξεκινά ένα οδοιπορικό για την πραγματοποίηση του ονείρου της, να βρεθεί στην αγκαλιά του αγαπημένου της. Θα τα καταφέρει όμως; Ο Φαίδων από την πλευρά του παλεύει με τις ενοχές και τους φόβους που τον κατατρέχουν. Όλα τα θαμμένα μυστικά ασήκωτα βάρη και ανομολόγητα εμφανίζονται ζωντανά μπροστά τους και τότε πρέπει να προλάβουν τον χρόνο, να προσπαθήσουν έστω και τώρα για την κάθαρση.

Ένας πόλεμος εν καιρώ ειρήνης έχει ξεκινήσει, χωρίς κανείς να ξέρει ποιος θα είναι νικητής…

Η κριτική μας

Μια σύγχρονη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε μια νεαρή Τουρκάλα φοιτήτρια στη Πόλη και έναν νέο Έλληνα επιχειρηματία. Δεν είναι μια απλή και αφελής αφήγηση μιας ακόμα ιστορίας αγάπης, κάθε άλλο μάλιστα. Το μυθιστόρημα πατάει 100% στη πραγματικότητα του σήμερα και ο συγγραφέας με απόλυτο σεβασμό στο ζευγάρι αλλά χωρίς ωραιοποιήσεις παραθέτει ακριβώς τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν όταν υπάρχουν διαφορές πολιτισμικές, εθνικότητας, νοοτροπίας και θρησκείας. Το ζευγάρι περνάει στη κυριολεξία δια πυρός και σιδήρου μέχρι να μπορέσουν τελικά να καταλήξουν μαζί κι αυτό λόγω των προκαταλήψεων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Κι έτσι αναρωτιέται κανείς, αν όντως υπάρχει αυτή η περιβόητη Ελληνοτουρκική Φιλία.

Ένα μεγάλο μυστικό, που αφορά και τις 2 οικογένειες τελικά έρχεται εξ’ ολοκλήρου στη επιφάνεια για να ανατρέψει τα πάντα;;;

Κάνει πολλές ιστορικές αναφορές στον διωγμό των Ελλήνων από τη Πόλη τόσο το 1955 αλλά και το 1964. Αναφέρεται με τρομακτικές λεπτομέρειες στο προσφυγικό και στο πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, αλλά και με αναλύσεις για τον πόλεμο της Συρίας.

Ένα απόλυτα «χορταστικό» βιβλίο, μια πολύ καλά δεμένη αφήγηση, ενδιαφέρουσα πλοκή, ανατροπές, μεταδίδει πολλές και χρήσιμες γνώσεις και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι την τελευταία του σελίδα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΣΜΑ
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!