Η κληρονομιά

Ο Πάρις, επιτυχημένος δικηγόρος, ζει ανέφελα με τη γυναίκα του και τις κόρες τους. Εντελώς απρόσμενα όμως ένας παλιός δαίμονας, μια βαριά κληρονομιά, «η κατάρα του ’35», ξυπνάει για να πάρει εκδίκηση. Το ανάθεμα από το παρελθόν απαιτεί τα παλιά χρωστούμενα με τον πιο βαρύ τόκο: τη ζωή της μίας του κόρης. Η ασθένειά της θα τον οδηγήσει στην πιο απρόβλεπτη απόφαση. Έχοντας αντίπαλο τον χρόνο, αναμετριέται με τον πιο επικίνδυνο εχθρό δίχως συμμάχους και καλείται να αποφασίσει ποιο παιδί του θα θυσιάσει. Ο δρόμος που θα πάρει αντιστρατεύεται νόρμες και δεδομένα. Με φόντο τη σταφιδική εξέγερση του 1935 στην Πελοπόννησο και τις δικαστικές αίθουσες της Αθήνας του σήμερα, δικαστές, ένορκοι και γονείς πρέπει να βγάλουν μια δίκαιη ετυμηγορία για ένα έγκλημα που σχεδιάζεται και εκτελείται με χειρουργική ακρίβεια. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Σε αυτό το δικαστικό θρίλερ οι αναγνώστες καλούνται να διαλέξουν πλευρά, επιστρατεύοντας τη λογική κι όχι την καρδιά. Εσείς τι θα αποφασίζατε αν βρισκόσασταν στη θέση του Πάρι; Ποια θα ήταν η ετυμηγορία σας αν ήσασταν στη θέση των δικαστών;

Η κριτική μας

Η κληρονομιά δεν είναι μόνο όποιο περιουσιακό στοιχείο μας μεταβιβάζουν οι συγγενείς μας, σε ακίνητο ή χρήμα, αλλά έχει να κάνει και με ό,τι μας κληροδοτούν και μέσω DNA. Τα γονίδια κάνουν τρελό πάρτι όχι μόνο μέσα σε μας, αλλά και σε όλες τις γενιές ανθρώπων. Αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά μπορεί να είναι και κακό, πολύ κακό!
Αυτή τη φορά ο κύριος Πετρουλάκης μας δίνει ένα δυνατό βιβλίο, γραμμένο με τέτοια συνοχή, που κρατάει στον αναγνώστη άριστη συντροφιά.
Η αφήγηση ξεκινά τη σημερινή εποχή και μας βρίσκει μέσα σε μια αίθουσα δικαστηρίου.
Στη πορεία η πλοκή μεταφέρεται από το παρών, στο παρελθόν, στη αφετηρία όλων, το 1935, την εποχή που πυροδοτήθηκε το σταφιδικό ζήτημα στη Πελοπόννησο.
Μαθαίνουμε παράλληλα από τον ίδιο κεντρικό χαρακτήρα τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, και τι έχει διαδραματιστεί ενάμιση χρόνο πριν τη σημερινή δίκη.
Αυτό το πηγαινέλα στο χρόνο έχει έναν μοναδικό σκοπό, να μας δώσει δηλαδή όλες τις απαραίτητης πληροφορίες για την έκβαση της υπόθεσης.
Ο συγγραφέας μας καταπιάνεται σε αυτό το βιβλίο με το θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, με τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν διακαώς ένα δικό τους βιολογικό παιδί, τη στιγμή που με φυσιολογικό τρόπο για τους περισσότερους είναι αδύνατον, μιας και το θέμα της υιοθεσίας στην Ελλάδα, που λόγο της τεράστιας γραφειοκρατίας το καθιστά απαγορευτικό.
Θίγει παράλληλα θέματα όπως το παράνομο εμπόριο εμβρύων και βρεφών, των οργάνων του σώματος, και τους δεσμούς της οικογένειας, της αιμομιξίας.
Η πλοκή είναι καταιγιστική και η ιστορία είναι τόσο τραγική, που την ξεπερνάει μόνο η αρχαία τραγωδία. Δεν της λείπουν η αγωνία, οι ανατροπές, τα δυνατά συναισθήματα και τα ηθικά διλλήματα.
Ο κύριος Πετρουλάκης κατάφερε και αυτή τη φορά να μας παρασύρει, αλλά και να μας καθηλώσει με ένα κοινωνικό θρίλερ με σασπένς και δράση έτσι ώστε να μας κρατάει δέσμιους μέχρι τη τελευταία σελίδα του. Του ευχόμαστε να είναι και αυτό του το πόνημα καλοτάξιδο!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

H Klhronomia
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!