Κλεμμένες λιακάδες

Αέλια. Γνώρισε για πρώτη φορά τον πατέρα της στην ηλικία των έξι ετών κι εκείνος την πήρε μακριά, στο Γουίνιπεγκ του Καναδά, ξεριζώνοντάς την από την Ελλάδα, από τις παιδικές μνήμες της και από την αγκαλιά της μανούλας της, της Μάικας.

Νεκταρία. Στα επτά της χρόνια βίωσε το οδυνηρό διαζύγιο των γονιών της. Δεν έμαθε τους λόγους που τους μεταμόρφωσαν από παράφορα ερωτευμένους σε θανάσιμους εχθρούς, μα η ψυχή της ξέρει πως ο ζυγός της ευθύνης γέρνει αμείλικτα προς την πλευρά της μάνας της, της Λιάνας.

Δεκαέξι χρόνια μετά, μια ανώνυμη επιστολή παγιδεύει τα δύο ενήλικα πια κορίτσια στο ναρκοπέδιο του χθες και τα παρασύρει στο Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς. Εκεί, τις περιμένει ο ένοχος για τις κλεμμένες λιακάδες της ζωής τους. Μα δεν είναι μόνος…

Ένας ανίερος έρωτας. Μια ιερή φιλία. Και η αέναη μάχη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Ποιός θα νικήσει; Και με ποιό τίμημα;

Από την συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου» Υποψήφιο για Βραβείο Βιβλίου Public 2018.

Η κριτική μας

Αυτό το βιβλίο μπορούμε να πούμε πως αποτελεί μια φυσική συνέχεια του πρώτου βιβλίου της κυρίας Παναγοπούλου «Είδα τον εαυτό μου στα μάτια σου», αλλά κατά κάποιον τρόπο μπορούν να διαβαστούν και ανεξάρτητα. Κι αυτό γιατί πρόκειται για δύο αυτοτελής ιστορίες, οι δε «Κλεμμένες λιακάδες» όμως είναι βαθιά σημαδεμένες από το προηγούμενο βιβλίο, αν και η ιστορία διαδραματίζεται 16 χρόνια μετά, και χωρικά μας μεταφέρει από τον παγωμένο Καναδά στο μαγευτικό Φισκάρδο της Κεφαλονιάς.
Η περιγραφή της όλης περιοχής γίνεται από την συγγραφέα με έναν απόλυτα μαγικό και παραστατικό τρόπο και είναι σαν να βλέπουμε τα τοπία με τα ίδια μας τα μάτια.
Χωρίς υπερβολές η αφήγηση είναι πολύ δεμένη, και δεν δημιουργεί στον αναγνώστη δυσφορία ή βαρεμάρα. Ίσα ίσα που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του, έτσι ώστε να προσπαθεί εναγωνίως να μάθει τι συμβαίνει στη συνέχεια.
Μια δυναμική και καθηλωτική πλοκή όπου δεν λείπουν οι εντάσεις και οι συνεχής ανατροπές.
Η συγγραφέας με τη μοναδική της γραφή μπορεί και μπαίνει μέσα στη ψυχοσύνθεση του εκάστοτε ήρωα αλλά και στα άδυτα ενός ταραγμένου μυαλού.
Οι ήρωες της ιστορίας είναι απόλυτα αληθινοί, με τις αδυναμίες τους, και δεν είναι άμοιροι ευθυνών για όσα συμβαίνουν. Όλοι είναι απόλυτα συνδεμένοι μεταξύ τους.
Όλο αυτό το σκηνικό συνθέτει ένα εκπληκτικό κοινωνικό και ψυχολογικό θρίλερ με κάποια αστυνομικά στοιχεία.
Η αφήγηση περιέχει πολλά στοιχεία όπως τη φιλιά, τον έρωτα, παλιά λάθη που οδηγούν σε απωθημένα και στη πορεία σε νοσηρές καταστάσεις, στη δίψα για εκδίκηση και μια ίσως «περίεργη» απόδοση της δικαιοσύνης.
Το κύριο θέμα είναι αν τελικά θα μπορέσουν να ξεπεράσουν οι ήρωές μας τα λάθη του παρελθόντος, για τα οποία δεν φταίνε μόνο οι ίδιοι, και να μπορέσουν επιτέλους να τραβήξουν στη ζωή τους μπροστά, να πάνε παρακάτω, αφήνοντας τις μελανές μνήμες τους αλλά και να επουλώσουν τις όποιες πληγές τους, όπως ακριβώς αγωνιζόμαστε όλοι μας να κάνουμε στη καθημερινή μας ζωή. Αυτό όμως προϋποθέτει να έχουν μπει όλα στη θέση τους και όλοι να έχουν τη νηφαλιότητα να θέσουν τα πάντα σε νέες βάσεις για να μπορούν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΛΙΑΚΑΔΕΣ
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!