Οι Αλεξανδρινές – Η ζωή στη Νειλοχώρα

Αλεξάνδρεια 1905. Ο Αγαμέμνονας και η Ουρανία Βρανά ζουν υπό την κηδεμονία του θείου τους και της Γαλλίδας συζύγου του. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Α Παγκόσμιος, ο ευφυής Αγαμέμνονας υψώνει το ανάστημά του στην αλεξανδρινή εμπορική κοινότητα, ενώ ο γάμος του με τη γοητευτική Σμυρνιά Αναστασία Γιάσογλου επισφραγίζει την πολυπόθητη ευτυχία. Η αδελφή του Αγαμέμνονα, Ουρανία, μετά τον αδιέξοδο έρωτά της μ’ έναν νεαρό Αιγύπτιο και τον άτυχο γάμο της, γίνεται ένθερμη υποστηρίκτρια της Huda Shaarawi, στέλνοντας ένα μήνυμα εθνικής και φεμινιστικής αφύπνισης σε μια πανσπερμία γυναικών. Η επαναστατική της φύση την οδηγεί στην Ελλάδα του Μεταξά, αφήνοντας στην Αλεξάνδρεια, στα έμπιστα χέρια του αδελφού της, τη μεγάλη της κόρη Αικατερίνη. Ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινά για την Αικατερίνη με φόντο τα οδυνηρά γεγονότα του Β Παγκοσμίου.
Μισόν αιώνα μετά, η αρχαιολόγος Κλειώ Αντύπα, κόρη της Αικατερίνης, καλείται να εργαστεί στο Κάιρο προσκεκλημένη του Ιταλού αρχαιολόγου Φάμπιο Σορεντίνο. Η επίσκεψη «στις γειτονιές τις ίδιες» της καβαφικής Αλεξάνδρειας φέρνει στο φως ένα γεγονός που έλαβε χώρα στη μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1942, ικανό να λυτρώσει τρεις γενιές γυναικών. Μέσα από μια μυθιστορηματική αναδρομή σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους σκιαγραφείται η ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική Αλεξάνδρεια. Την πόλη της Μπελ Επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοούμενων, της φτώχειας και των χαμαιτυπείων.

Η κριτική μας

Ένα υπέροχο οδοιπορικό στην πολυπολιτιστική κοινωνία της Αλεξάνδρειας του Καβάφη, μια ακόμα από τις χαμένες πλέον πατρίδες του Ελληνισμού, που χρονικά ξεκινά το 1905 και μας οδηγεί μέχρι το Κάιρο του σήμερα. Παρακολουθούμε την μαγική αυτή πόλη, την «άλλη Ελλάδα», που βρίσκεται στην εύφορη Χώρα του Νείλου και βρίσκεται στην υπέρτατη ακμή της, γεμάτη από χρώματα και αρώματα και φτάνει μέχρι τη σημερινή παρακμή της.
Η ώριμη γραφή της κυρίας Χατζή μας δίνει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, απίστευτα καλογραμμένο, ένα αδιαμφισβήτητο νοσταλγικό ταξίδι μέσα στο χρόνο γεμάτο ιστορικά γεγονότα.
Τρεις γενιές γυναικών, πιο συγκεκριμένα τρεις γυναίκες είναι οι κεντρικές ηρωίδες αυτής της ιστορίας, που διαγράφουν τη πορεία τους μέσα από πολλές αντιξοότητες και ανισότητες. Τα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής αφήνουν το στίγμα πάνω τους και πολλές φορές αναγκάζονται να αλλάξουν στη πορεία τις απόψεις τους.
Όλοι οι χαρακτήρες είναι πέρα για πέρα ανθρώπινοι. Δεν είναι τέλειοι, κάνουν τα λάθη τους, εισπράττουν τις εκάστοτε συνέπειες, και μερικές φορές σε ακριβό νόμισμα.
Αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει σε αυτό το βιβλίο, είναι πως η μοναδική πένα της συγγραφέα μας καταφέρνει και αναπαριστά έντονα μια ολόκληρη εποχή και μας συμπαρασύρει κι εμάς και συμβιώνουμε μαζί με τους ήρωες της ιστορίας όλα τα γεγονότα, αισθανόμαστε κι εμείς οι ίδιοι όλη της ατμόσφαιρα που κυριαρχεί, ακόμα και την ζεστή αύρα της ερήμου, μυρίζουμε τα αρώματα που κυριαρχούν και βιώνουμε τις γεύσεις. Πονάμε κι εμείς μαζί τους, όταν είναι αναγκασμένοι να διαφύγουν στην Ελλάδα για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Είναι κατά τη γνώμη μου μεγάλο κατόρθωμα, που μας κάνει κοινωνούς της ιστορίας του Ελληνισμού της Αιγύπτου.
«Οι Αλεξανδρινές» της κυρίας Χατζή κερδίζουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του αναγνώστη, μιας και μιλάνε για έναν τόπο όπου μεγαλούργησε το Ελληνικό στοιχείο από κάθε άποψη και έχει αγγίξει τα όρια του μύθου. Και όσα χρόνια και να περάσουν, η ιστορία του θα συνεχίσει να συγκινεί και να μαγεύει ακόμα και όσους δεν την γνώρισαν.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕΣ
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!