ΟΡΟΣ ΦΟΥΚΑΣ

(Σεληνούντιο, Απέσας, Οφέλτιο, Φωκάς)

Μυθολογία – Ιστορία – Λατρεία – Παραδόσεις

Δεύτερη έκδοση

Φουκάς είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόλογο τοπόσημο της Κεντρικής Κορινθίας. Επί του όρους αναπτύσσεται ο οχυρωμένος μεσαιωνικός οικισμός «Φουκά» που διαδέχθηκε την αποικία της αρχαίας Άπεσσας. Εντός των μεσαιωνικών οχυρώσεων υπάρχει σήμερα το εκκλησιαστικό σύνολο της Ζωοδόχου Πηγής που περιλαμβάνει το ιστορικό διατηρητέο εκκλησάκι της Παναγίας μέσα στο βράχο, τα ιστορικά διατηρητέα προκτίσματα για την παραμονή των πιστών και το ιστορικό διατηρητέο επιμελώς λαξευτό κωδωνοστάσιο. Στην κορυφή του όρους σώζονται ίχνη από τον μεγάλο βωμό στάχτης που υπήρχε προς τιμή του Απεσαντίου Διός.

Η παρούσα δεύτερη έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΑ» είναι μια συμβολή στην τοπική ιστορία του δήμου Βέλου – Βόχας. Σκοπός του βιβλίου είναι αφενός η καταγραφή, η διάσωση και η προβολή των Μνημείων του Τόπου μας, αφετέρου η γόνιμη επαφή και γνωριμία της νέας γενιάς με την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας και τις ιστορικές μας ρίζες. Στόχος η περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση του όρους Φουκάς προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Η κριτική μας

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που δεν πρέπει λείπει από το σπίτι κανενός συνδημότη μας, ανεξάρτητα από τη σχέση που έχει με τα βιβλία.
Μια άρτια, από κάθε πλευρά δουλειά, και πολύ περιποιημένη είναι η β’ έκδοση του βιβλίου αυτού, του συντοπίτη / συνδημότη μας ιστορικού Κωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη, ενός αξιόλογου επιστήμονα, που, αν και είναι νεαρός σε ηλικία, μάς έχει δώσει σημαντικά και αξιοθαύμαστα δείγματα έρευνας και γραφής.
Το βιβλίο του αυτό συμβάλλει στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της περιοχής μας, του Δήμου Βέλου – Βόχας. Είναι αναμφίβολα μια εξαιρετική πηγή πληροφοριών όσον αφορά την τοπική μας ιστορία όπου μπορούν ανατρέξουν άτομα κάθε ηλικίας. Δεν χρειάζεται να κατέχει κανείς ειδικές γνώσεις για να το κατανοήσει. Με πολύ απλό τρόπο, ακόμα και μόνο ξεφυλλίζοντας το, μπορεί να αντλήσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή μας.
Δεν αρκείται σε μια απλή αφήγηση της ιστορίας του τόπου μας, ανατρέχει σε πηγές και βιβλιογραφία, παρουσιάζει χάρτες και σχεδιαγράμματα. Πολύ χρήσιμο και έξυπνο συνάμα είναι το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ που βρίσκεται στο τέλος του βιβλίου.
Θα ήταν μια μεγάλη παράλειψη αν δεν κάνουμε μια ξεχωριστή μνεία στον συνδημότη μας και περιφερειακό σύμβουλο κύριο Θάνο Πισιμίση, που στάθηκε αρωγός στην έκδοση αυτού του εξαιρετικού συγγράμματος. Χαιρόμαστε πραγματικά πολύ που υπάρχουν ακόμα άτομα του μεγέθους του, που συνεχίζουν να στηρίζουν πρόσωπα και πράγματα του τόπου μας.
Επειδή η ιστορική έρευνα δεν γνωρίζει όρια, ευχόμαστε στον συγγραφέα μας, να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο αυτό που κάνει και να μας εκπλήσσει με κάθε νέο του πόνημα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΟΡΟΣ ΦΟΥΚΑΣ 1
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!