Άγγελοι Από Στάχτη

Βερολίνο, 1998

«Δεν φαντάζεσαι πόσο δύσκολο είναι ν’ ανακαλύπτεις πως διαφέρεις χωρίς να ξέρει κανείς να σου εξηγήσει τον λόγο. Δεν μπορείς να υποπτευθείς πόσο υποφέρεις όταν πρέπει να κρύβεσαι, να υποκρίνεσαι και να αισθάνεσαι ενοχές, μόνο και μόνο επειδή δεν είσαι συνηθισμένος».

Η Εύα Στεργίου, εγγονή της Ροζαλίας Σεφεριάδη, είναι φοιτήτρια στο Βερολίνο, το 1998. Τη νύχτα που μαθαίνει ότι πέθανε η γιαγιά της δέχεται μαζί με τον έγχρωμο φίλο της την άγρια επίθεση μιας ομάδας νεοναζί. Τους κακοποιημένους νέους θα εντοπίσει ο αστυνομικός διευθυντής Νόρμπερτ Γουόκερ. Ένα σημάδι στο σώμα της Εύας θα γίνει η αφορμή για μια σειρά καταιγιστικών εξελίξεων και την αποκάλυψη συγκλονιστικών μυστικών.

Με φόντο την ιστορική πραγματικότητα των γενετικών πειραμάτων, το ναζιστικό πρόγραμμα Lebensborn και το ξύπνημα του νεοναζισμού, τρεις άνθρωποι αναζητούν την υπαρξιακή τους ταυτότητα και ανακαλύπτουν πως κανένας πόλεμος δεν τελειώνει απλώς επειδή παύουν τα πυρά μεταξύ των εχθρών.

Οι χειρότεροι πόλεμοι είναι εκείνοι που ξεσπούν στη σιωπή…

Το τελευταίο βιβλίο της συγκλονιστικής τριλογίας αποτελεί έναν ύμνο στην ανθρωπιά που καταφέρνει πάντα να υπερβαίνει τα στενά όρια της προκατάληψης, της παράνοιας και της διαστροφής, καταδεικνύοντας θριαμβευτικά την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η κριτική μας

Η συγγραφέας με την απίστευτη γραφή της κλείνει με αυτό της το βιβλίο την τριλογία, ή καλύτερα την Ελεγεία της Στάχτης. Δυστυχώς το συναρπαστικό ταξίδι τελειώνει εδώ.

Αυτή τη φορά ξεκινά χρονικά ανάποδα, από τη σημερινή εποχή, γύρω στο 1998 και τοποθετείται χωρικά στο Βερολίνο. Πέρα από το ολοκαύτωμα, τη ναζιστική παράνοια και τις συνέπειες αυτών των φαινομένων, προστίθεται και το αστυνομικό στοιχείο. Οι ζωές των ηρώων είναι κουβάρια μπερδεμένα που ξετυλίγονται σιγά σιγά προς τα πίσω, μπλέκονται τα νήματα στη πορεία και προχωράνε σταδιακά με την εκάστοτε άκρη να καταλήγει στη αρχή της ιστορίας, στο παρελθόν, στο 1945, στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου εφαρμόζονταν τα προγράμματα ευγονίας ή Πηγής Ζωής, τα επονομαζόμενα Lebensborn, πιο γνωστά ως γενετικά πειράματα. Κάτι που συνέβη πραγματικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Dahau, Ravensbrik, Auschwitz από τα επιτελεία του Μένγκελε, του Φόρστερ, κι άλλων επίορκων γιατρών του Ναζισμού.

Ιστορικά στοιχεία και μυθοπλασία ζυμώνονται μαζί και το αποτέλεσμα είναι αριστοτεχνικό.

Αναπόφευκτα εμφανίζονται νέοι ήρωες στο προσκήνιο, κάποιοι εγκληματικοί, κάποιοι καταραμένοι, οι οποίοι είναι άρρηκτα δεμένοι με την αφήγηση του παρελθόντος.

Όλοι οι χαρακτήρες είναι απόλυτα ανθρώπινοι, με τις σκοτεινές και φωτεινές τους πλευρές, τις αδυναμίες τους και τα δυνατά τους σημεία, όπως άλλωστε είμαστε όλοι μας πλασμένοι.

Αυτό το βιβλίο αν και διαφέρει αφηγηματικά από τα δύο προηγούμενα, έχει πολύ μυστήριο και παραμένει βασικά δυστοπικό, αλλά επί της ουσίας καταφέρνει να μας αφυπνίσει όσον αφορά με τη μεγάλη πιθανότητα κάποιοι να εξωθούνται με πράξεις τους στα άκρα, με το φόβο ύπαρξης του «διαφορετικού». Καταγράφει κοινωνικές παθογένειες όπως είναι οι  προκαταλήψεις, ο ρατσισμός και ο φανατισμός. Γιατί ο κίνδυνος του Ναζισμού δεν εξαλείφθηκε ουσιαστικά ποτέ, είναι υπαρκτός. Το τέκνο του ο Νεοναζισμός είναι πλέον μια πραγματικότητα την οποία ζούμε καθημερινά.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΑΓΓΕΛΟΙ ΑΠΟ ΣΤΑΧΤΗ
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!