Ευλογημένο ψέμα

Η ιστορία ενός ανθρώπου που επιθυμούσε να γίνει τραγουδιστής.
Όμως, σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής, η ίδια η μοίρα, μ’ έναν παράξενο τρόπο, τον επιλέγει να γίνει ιερέας. Χάνει την αγάπη τραγικά κι αναγκάζεται να βιώσει έναν γάμο συμβιβασμού για να μπορέσει να χειροτονηθεί. Ο Γιάννης γίνεται ένας εντελώς εναλλακτικός ιερέας, που βρίσκεται πάντα κοντά στις χαρές και στις πίκρες των ανθρώπων της ενορίας του κι όχι μόνο. Αγαπιέται πολύ απ’ το ποίμνιό του, που τον υποστηρίζει και τον υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια.
Το ξεκίνημα και η πορεία του στην ιεροσύνη εξελίσσονται με αναπάντεχες εναλλαγές, που διαφοροποιούν όλα τα μέχρι τότε δεδομένα και οδηγούν τον παπα-Γιάννη μπροστά σε ανατροπές που αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητά του. Στην παρ’ ολίγον απώλεια της επαφής του με την πραγματικότητα και την ίδια τη ζωή, εμφανίζεται ένας άνθρωπος που μόλις έχει ξεφύγει από την άβυσσο της κατάθλιψης. Η Μαρία θα δει σαν θείο δώρο τη συνάντησή της με τον παπα-Γιάννη και θα τον φέρει κοντά της μ’ ένα απροσδόκητο και ευφάνταστο ψέμα… Όμως, όταν μια επιλογή στηρίζεται σ’ ένα ψέμα, έστω κι ευλογημένο, που σώζει και σκορπά ευτυχία, αργά ή γρήγορα οι ίδιες οι περιστάσεις, καμμιά φορά κι η τύχη, θα ανασύρουν στο φως την αλήθεια! Και τότε… είναι μοιραίο τα πράγματα να πάρουν εντελώς ανεξέλεγκτη τροπή.

Ένας άνδρας ανάμεσα σε μια αλήθεια σκληρή κι ένα ψέμα ευλογημένο! Τί θα διαλέξει;

Μια γυναίκα που απαρνιέται την πραγματικότητα και μπλέκεται στα δίχτυα του απόλυτου έρωτα. Θα μπορέσει να βρει διέξοδο; Ένα παιδί που βιώνει την εγκατάλειψη στους τέσσερεις τοίχους ενός ορφανοτροφείου. Θα αγαπηθεί κάποτε όπως αξίζει να αγαπιέται πάντα ένα παιδί;

Η κριτική μας

Μπορεί ένα ψέμα να είναι ευλογημένο; Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Πόσο μπορεί να διαρκέσει μια ευτυχία στηριγμένη σε σαθρά θεμέλια; Κάνει τη ζωή πιο εύκολη ή τη δυσκολεύει ακόμα περισσότερο και τη κάνει ακόμα πιο δυσβάσταχτη;
Τα ερωτήματα πολλά και δύσκολα όπως και να τα θέσεις, οι απαντήσεις το ίδιο δύσκολες ή και περισσότερο.
Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο και μια γραφή που έχει μεστώσει ακόμα περισσότερο, παραμένει όμως ουσιαστικά απλή, με ήρωες που έχουν σαν κίνητρο τη δύναμη της πίστης, της αγάπης και της καλοσύνης και άλλους που τα κίνητρά τους δεν είναι και τόσο αθώα.
Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, αλλά πλεγμένο με τα στοιχεία της μυθοπλασίας με αποτέλεσμα το αφήγημα να απογειώνεται.
Η ιστορία ακολουθεί μια πορεία από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με τελικό προορισμό την Ικαρία. Η πλοκή της έχει ανατροπές που δεν τις βάζει ο νους μας και στο τέλος επέρχεται η κάθαρση και αποκαλύπτονται τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτό το «ευλογημένο» ψέμα.
Μια αφήγηση που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ψυχογράφημα, μιας και η συγγραφέας καταφέρνει να μας δώσει με εξαιρετικό τρόπο και με λεπτομέρειες την ψυχοσύνθεση του κάθε χαρακτήρα, και μπορεί να μας ξεδιπλώνει πολύ πετυχημένα την ευτυχία αλλά και τη δυστυχία του κάθε ένα από αυτούς.
Μπορούμε να πούμε πως παράλληλα έχει και κοινωνικές προεκτάσεις μιας και αναφέρεται στη φιλανθρωπία, την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την υιοθεσία, την πορνεία, την ομοφυλοφιλία, την οικογένεια και καταφέρνει να μας γεμίσει με πολλά συναισθήματα όπως φόβο, συγκίνηση, θυμό, αλλά και αγάπη σε όλες της τις μορφές.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΨΕΜΑ
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!