Γινάτι – Ο σοφός της λίμνης

Ο Ζώτος και η Χαβαή, με την πολυκύμαντη ερωτική τους σχέση, ένας αινιγματικός βαρκάρης, μια γυναίκα-αράχνη που γυρεύει δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή, ο σατανικός κομπογιαννίτης γιατρός Μαργαζής και ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ο οποίος παινεύεται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα κι από τα εσώρουχα, μπλέκονται στο γαϊτανάκι που υψώνει ως μιαρή ή ευλογημένη έκρηξη το γινάτι με αφορμή έναν φόνο, μια αυτοκτονία, τον φόβο της αντεκδίκησης, την καταφρόνια της κοινωνίας, τον πλούτο, τη φτώχια, τη ζήλια, τον πόθο, κάποια ανομολόγητα εγκλήματα, την εθνική ταυτότητα και τον διάβολο ή τον άγγελο που κρύβει καθένας μέσα του. Και κυλά η ζωή τους πότε σαν αγριεμένο ποτάμι και πότε σαν γλυκασμός της άνοιξης. 

Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές πορεύονται στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917∙ της πρώτης απόπειρας δημιουργίας Βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο∙ της εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγοψά∙ της εκστρατείας στη Μικρά Ασία∙ της προσφυγιάς Μικρασιατών και Ποντίων, αλλά κι εκείνης των Τουρκογιαννιωτών∙ του διχασμού σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο. Συνάμα ακολουθούν τα βήματα Εβραίων, Βλάχων, Αλβανών και Σαρακατσάνων, και γενικότερα την ταραγμένη εποχή πριν από το 1922 και κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου. 

Στην ίδια πατρίδα συνυπάρχουν ή συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα∙ σμίγουν ή αποχωρίζονται τα όνειρα κι ανακατώνονται τα αίματα, οι θρησκείες και οι γλώσσες∙ κι όλα συμβαίνουν στα Γιάννενα, στην πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας.

Η κριτική μας

Ένα πραγματικά εξαιρετικά γραμμένο βιβλίο, με μία μοδανικά μαγική ατμόσφαιρα.

Αγαπώ πολύ τον τρόπο γραφής του κυρίου Καλπούζου, και το μυθιστόρημά του είναι τόσο υπέροχα πυκνογραμμένο και καταφέρνει με το μαγικό ραβδί του να μας χώσει σε μια άλλη εποχή, σε εκείνη των Ιωαννίνων του 1917-1923.

Μας την αφηγείται με τόσες και τέτοιες ιστορικές λεπτομέρειες έτσι ώστε μας μένει η γλυκιά επίγευση πως έχουμε ζήσει κι εμείς σε αυτή την εποχή.

Είναι πραγματικά υπέροχο που μπορεί τόσο αριστοτεχνικά να πλέξει τη μυθοπλασία, τη λαογραφία με την ιστορική αφήγηση. Και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Έτσι αποδεικνύει την αγάπη του στην εκτεταμένη ιστορική έρευνα. Έτσι εξηγείται και ο όγκος του βιβλίου. Μπορεί να είναι πολλές οι σελίδες του, ίσως για κάποιους να φανεί κουραστικό, αλλά περιέχει αναπόφευκτα πολλά ιστορικά στοιχεία που μας διδάσκουν. Ακόμα και η λυρική γραφή του συγγραφέα είναι ανάλογα προσαρμοσμένη.

Έτσι καταφέρνουν και οι χαρακτήρες της ιστορίας να έχουν 100% ανθρώπινη διάσταση. Οι ήρωες της ιστορίας αλλά και οι κομπάρσοι πληγώνονται, ματώνουν, οργίζονται, παλεύουν, ερωτεύονται, ζηλεύουν, προδίδουν, εξαπατούν, εγκληματούν, απογοητεύονται.
Υπάρχει πλούσια πλοκή και δεν παραλείπεται και το στοιχείο των ανατροπών με τη κυριότερη στο τέλος, που όλα μπαίνουν μαγικά στη θέση τους, και οι ήρωες λυτρώνονται.

Και, αχ αυτό το γινάτι, σε κάθε του μορφή, ή κοινώς πείσμα, ξεροκεφαλιά ή στενομυαλιά όπως το ξέρουμε οι νεότεροι, τι προβλήματα μπορεί να φέρει, όταν το αφήνουμε να κουμαντάρει τη ζωή μας. Μόνο η σοφία της γνώσης που αποκτάται από την ίδια τη ζωή μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να το ελέγξουμε.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γινάτι - Ο σοφός της λίμνης
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!