Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη

Ο Γ. Τζιτζικάκης επιστρέφει με το απόλυτο μυθιστόρημα του καλοκαιριού!

Τρεις γυναίκες. Μια φιλία που κρατάει από τα ’80s – ή μήπως δεν κρατάει πια;
Μια αναπάντεχη ιστορία… αναζωπύρωσης!

 

Καλοκαίρι, Ελλάδα, σήμερα.
Η Μανωλία, η Εριέττα και η Θέτιδα είναι φίλες από παιδιά. Η πρώτη δυναμική, η δεύτερη ρομαντική, η τρίτη επαναστάτρια, και η καθεμιά έχει τραβήξει τον δικό της δρόμο στη ζωή. Διατηρούν πλέον τυπικές φιλικές σχέσεις, μα, ενόψει του γάμου της Μανωλίας, αποφασίζουν να περάσουν μαζί λίγες ημέρες διακοπών στη Σκιάθο για να θυμηθούν τα παλιά. Εκείνο που φαντάζει ως διέξοδος αποδεικνύεται δύσκολο, καθώς το παρελθόν κρύβει μυστικά και πονάει σαν θα το σκαλίσουν, ενώ, επειδή συνεχίζει να επηρεάζει το παρόν, θα κληθεί η μία να βρεθεί αντιμέτωπη της άλλης.

Τρεις ασυμβίβαστες γυναίκες με διαφορετικές προσωπικότητες, η καθεμιά με τα μυστικά της, που κάποια επιλέγουν να εκμυστηρευτούν και άλλα να τα αποκρύψουν, μας διηγούνται το πώς βλέπουν τη ζωή, τους άντρες, τις γυναίκες, τους εαυτούς τους και φυσικά τις φίλες τους. Ένα μυθιστόρημα με έντονη τη μυρωδιά των ’80s, που μιλάει για τα μυστικά των ανθρώπων και εκείνα που δεν θέλουμε να παραδεχτούμε στον ίδιο μας τον εαυτό, καταλήγοντας στο ερώτημα: Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται και όλα τα μυστικά μαθαίνονται, τότε τι κάνεις; Τα αντιμετωπίζεις γραπώνοντας το ρίσκο ή συνεχίζεις τα ψέματα; Όταν η φλόγα θα ανάψει, θα ακολουθήσει η φωτιά, και αν δεν την προλάβεις, θα γίνουν όλα στάχτη.

Η κριτική μας

Αυτό το βιβλίο του κυρίου Τζιτζικάκη ήταν για μένα μια μεγάλη έκπληξη, γιατί αποδεικνύει το πόσο καλός γνώστης της γυναικείας ψυχολογίας είναι. Καταφέρνει και μπαίνει με μεγάλη επιτυχία «στα παπούτσια» ενός γυναικείου χαρακτήρα.

Αυτή η ιστορία που μας διηγείται ο συγγραφέας μας πατάει απόλυτα στη πραγματικότητα. Το λέω αυτό γιατί σε αυτό του το πόνημα το θέμα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και ειδικότερα η πραγματική φιλία, και μάλιστα η γυναικεία φιλία, παρουσιασμένη στις πραγματικές της διαστάσεις.

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την κακή συνήθεια να κάνουμε τα πιο απλά και αυτονόητα πράγματα δύσκολα. Κοινώς, τη ζωή μας δύσκολη και παράλληλα των άλλων γύρω μας. Ξεχνάμε πως για να λειτουργήσει όλο αυτό σωστά, πρέπει να δείχνουμε σεβασμό και κατανόηση, τόσο στον εαυτό μας, όσο και στις ευρύτερες διαπροσωπικές μας σχέσεις. Δυστυχώς έχουμε την απαίτηση μόνο από τους άλλους να μας καταλάβουν, όχι εμείς αυτούς.

Η μεγάλη αλήθεια είναι πως σήμερα οι ανθρώπινες σχέσεις περνούν μια μεγάλη κρίση (την μεγαλύτερη έως τώρα νομίζω) και το γεγονός πως πολλοί κοιτούν πρώτα και μόνο τον εαυτό τους κάνει τα πράγματα δυσκολότερα, για μη πω χειρότερα.

Η προσωπικότητα της κάθε ηρωίδας του βιβλίου είναι πολύ καλά σκιαγραφημένες και με απόλυτη αληθοφάνεια, και με τη πρωτοπρόσωπη αφήγηση που κάνει η κάθε μια τους εναλλάξ, θυμίζει τις δικές μας φιλικές σχέσεις, με τα πάνω τους και τα κάτω τους, πως βιώνουμε τα προβλήματα μέσα μας, πως τα εξωτερικεύουμε και τι αντίκτυπο έχει στους γύρω μας.

Ο κύριος Τζιτζικάκης μας δίνει με τη δυνατή του πένα ένα εξαιρετικό κοινωνικοψυχολογικό μυθιστόρημα, με απολαυστικούς καθημερινούς διαλόγους, ευκολοδιάβαστο, που βαστά το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία σελίδα του.

Διαβάστε το, γιατί πέρα από το γεγονός ότι δίνει πολύ τροφή για σκέψη και προβληματισμό, θα βρείτε και δικά σας γνώριμα κομμάτια μέσα στην αφήγηση.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Tzitzikakhs Floga Cover
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!