Η “Νικώσα”, το πρωτόλειο μυθιστόρημα του Τάσου Πασπάλα, δεν είναι απλώς το ελπιδοφόρο όνομα ενός πλοίου που πάνω του έχει χτιστεί μια (φρούδη) οικογενειακή ευτυχία. Είναι η ιστορία τριών γενιών, που καθεμιά επιβιώνει και τελικά νικά, σε πείσμα ανυπέρβλητων σχεδόν αντιξοοτήτων και δυστυχιών. Μέσα από τη γοητευτική εξιστόρηση ενός έρωτα που παραπέμπει στα ευγενικά ήθη μιας άλλης εποχής, όχι και τόσο μακρινής, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει κινηματογραφικά μιαν αστυνομική ιστορία, που αφήνει τον αναγνώστη με τη συγκίνηση της δικαίωσης αλλά και με έναν καίριο προβληματισμό για το μέλλον του Ανδρέα, του κεντρικού ήρωα.

Το ανήσυχο πνεύμα και η αχαλίνωτη φαντασία του Αντρέα ασφυκτιούν κάτω από τον χαμηλό ορίζοντα του χωριού και τη “μελαγχολική ομορφιά της επαρχίας”. Αντιλαμβάνεται πως, κάπου εκεί έξω, υπάρχει ένας κόσμος που πρέπει να ανακαλύψει. Είναι γιος φαροφύλακα και το σπινθηροβόλο πνεύμα του, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αφουγκραστεί τον κόσμο πέρα απ’ το δικό τους ακροούρανο.

Τον αναζητά μέσα από το ραδιοφωνάκι του, τις εφημερίδες, τα τραγούδια, το διάβασμα, τα ομηρικά έπη και προσπαθεί να εκφραστεί πλάθοντας μύθους, διηγούμενος ιστορίες και παραμύθια, υποδυόμενος τον τοπικό μυθικό ήρωα, τον Αίαντα τον Λοκρό.

Γνωρίζει κι ερωτεύεται τη Μυρτώ, που ήρθε για τις καλοκαιρινές της διακοπές στο χωριό, και τη μαγεύει με τη φαντασία, τις γνώσεις του και την αστείρευτη ομορφιά της φύσης.

Όλα αυτά όμως σημαδεύονται από ένα τραγικό γεγονός που τον στιγματίζει βαριά και πυροδοτεί έναν πολυετή κύκλο περιπέτειας.

Απρόοπτα, συμπτώσεις, στημένα γεγονότα και η σκληρή πραγματικότητα διατηρούν μέχρι τέλους μιαν απνευστί αστυνομική περιπέτεια, στην οποία πρωταγωνιστές αναδεικνύονται οι βαθιές ανθρώπινες αξίες, η δύναμη της φιλίας και της αγάπης, καθώς και το ανεξίτηλο λεύτερο πνεύμα της νιότης, που περικλείεται στην άγνωστη λέξη “Νικώσα”.

Η “Νικώσα” θα σας συναρπάσει με τις ζωηρές περιγραφές, τη γοργή αφήγηση και το ψυχογραφικό βάθος της.

Η κριτική μας

Είναι πραγματικά αξιέπαινο το γεγονός πως αυτό το πρώτο πόνημα του κυρίου Πασπαλά έχει αυτή την εξαιρετική ποιότητα γραφής, που θα τη ζήλευαν αρκετοί που γράφουν εδώ και χρόνια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βρίσκουμε τόσο ωραίες προσπάθειες να κυκλοφορούν από μικρότερους εκδοτικούς οίκους, που δυστυχώς μόνο λίγοι τους ξέρουν.
Το μυθιστόρημα αυτό, είναι έντονα βιωματικό, μιας και ο ήρωας της ιστορίας μας επιστρέφει στα πάτρια εδάφη μετά από αρκετά χρόνια απουσίας του, ξαναζεί την παιδική και εφηβική του ηλικία. Τα δύσκολα αλλά και τα όμορφα χρόνια. Ένα ταξίδι ζωής, ένα ταξίδι στην αθωότητα. Βαθιά νοσταλγικό και καταφέρνει να μας μεταδώσει όλο αυτό το συναίσθημα κι αρχίζουμε και εμείς με τη σειρά μας να αναζητούμε τις αντίστοιχες όμορφες στιγμές μας. Μια ιστορία που μοσχομυρίζει θάλασσα κι ένα πανέμορφο οδοιπορικό στο φυσικό περιβάλλον των χωριών της Μαλεσίνας Φθιώτιδος.
Αν και είναι περίπου 500 σελίδες, είναι πολύ καλά δεμένο αφηγηματικά, έχει ενδιαφέρουσα πλοκή και διαβάζεται εύκολα και γρήγορα και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως δανείζεται στοιχεία και από την αστυνομική λογοτεχνία, μιας και έχει μια απρόσμενη «εγκληματική» εξέλιξη. Μια πολύ φρέσκια και «νεανική» γραφή που στοχεύει στην αφύπνιση του δικού μας συναισθηματικού κόσμου, θέλει να μας συγκινήσει, και πράγματι το καταφέρνει.
Μια ιστορία πραγματικής αγάπης, που έχει και αυτή την τραγικότητά της αλλά στο τέλος, με το επέρχεται η λύτρωση, η κάθαρση και η προσωπική δικαίωση, μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους.
Είναι πολλά που μπορεί να ανακαλύψει ο αναγνώστης διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Αλλά προ πάντων μπορεί να ανακαλύψει πράγματα για τον ίδιο του τον εαυτό, πράγματα ξεχασμένα, αφημένα στη λήθη. Αξίζει να κάνουμε αυτό το οδοιπορικό.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΝΙΚΟΣΑ
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!