Κωνσταντινούπολη 1953.
Η νεαρή Ζαππίδα, Σμαρώ Παπάζογλου γοητεύεται απ’ το αιρετικό πνεύμα του τριαντάχρονου καθηγητή και λογοτέχνη Κωνσταντίνου Βαΐτση κι εκείνος από το απαιτητικό μυαλό της. Αναπόφευκτα ένας δυνατός έρωτας γεννιέται. Η ζωή του καθηγητή όμως μοιάζει να έχει οφθαλμοφανή κενά. Η έντεχνη σιωπή του καθώς και τα αλλεπάλληλα ταξίδια του στο Παρίσι κινούν υποψίες στην οικογένεια Παπάζογλου.

Τα φρικαλέα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου του ’55 αλλάζουν ριζικά τη ζωή της οικογένειας στην Πόλη. Οι ξέγνοιαστες διακοπές στα Πριγκιποννήσια, οι βεγγέρες, οι χοροί και ο υδάτινος κόσμος των χαμάμ μοιάζουν παρελθόν. Η μνήμη πονά σαν ανοιχτό τραύμα. Έρωτες ανατρέπονται, αποφάσεις αλλάζουν, πεποιθήσεις κλονίζονται, ενώ ένας βίαιος και ατυχής γάμος οδηγεί τη Σμαρώ στην εξαφάνιση.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά ο γιος της, Μηνάς Βογιατζόγλου, αναζητά τα ίχνη της. Την προσωπική του έρευνα ενισχύει η στενή του φίλη, η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός, Αρλέτ Μαρσέν. Ανακαλύπτοντας ένα κομμάτι του παζλ θα οδηγηθούν στο Παρίσι μισό αιώνα πίσω.

Τι απέγινε η Σμαρώ και ο νεανικός της έρωτας και ποια η σχέση της με το Παρίσι;

«Ένα κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα με αναφορές στη ζωή των Ελλήνων της Πόλης και στο Παρίσι της τέχνης και της διανόησης, αναδεικνύοντας καρέ καρέ την αξία των γραμμάτων και του πολιτισμού».

Η κριτική μας

Μια μαγική, συγκινητική ιστορία που διαδραματίζεται στην ιστορική και κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη, στο φωτεινό Παρίσι, στη Καισαριανή των μεταναστών, στη μοντέρνα Αμερική των ευκαιριών, με χρονική αφετηρία τα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα, όπου Τούρκοι και Έλληνες κατάφερναν να ζουν ακόμα μονιασμένοι.
Μια πολυπρόσωπη και στρωτή, ισορροπημένη και πολύ καλά δεμένη αφήγηση, με χαρακτήρες απόλυτα ανθρώπινους, με τα λάθη τους και τους φόβους τους.
Με τη γραφή της η συγγραφέας καταφέρνει να αναδεικνύει ολοζώντανα μαγικά τοπία, μυρωδιές, χρώματα και συναισθήματα. Δεν ξεχνά να εκθειάσει τα ιδανικά της οικογένειας, της φιλίας, της ελευθερίας.
Ηρωίδα είναι μια πολύ νέα και έξυπνη γυναίκα, αντισυμβατική για την εποχή της και πνεύμα ανήσυχο. Βιώνει τον απόλυτο έρωτα που όμως γίνεται απωθημένο. Οι επιλογές της όμως την οδηγούν σε δρόμους δύσβατους και ανυπέρβλητους, και τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου 1955 δίνουν μια καθοριστική τροπή στα γεγονότα.
Οι χρονικές εναλλαγές γίνονται με απόλυτη ισορροπία χωρίς να μπερδεύουν στο ελάχιστο τον αναγνώστη.
Ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο και παρ’ όλο που αριθμεί 576 σελίδες, κρατάει το ενδιαφέρον μας αμείωτο μέχρι την τελευταία του, όπου γίνεται η μεγάλη ανατροπή που λυτρώνει. Το τέλος σίγουρα θα σας δικαιώσει.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

ΣΜΑΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ ΣΤΟΝ ΣΙΚΟΥΑΝΑ
Scroll To Top
Συνεχίζοντας την περιήγηση, αποδέχεστε τη χρήση cookies!